Citytrips.net
Bezienswaardigheden Rome

Bezienswaardigheden Rome

Er is geen stad op de wereld, waar u zoveel interessante bezienswaardigheden aantreft als in Rome. Het is dan ook onmogelijk om tijdens een korte citytrip Rome alles te bezichtigen. Er is altijd wel een reden om weer een keer terug te keren naar deze schitterende stad. Rome wordt vaak beschreven als één groot openluchtmuseum en daar is niets te veel mee gezegd. Uit bijna alle tijdperken zijn er wel overblijfselen te vinden door de hele stad.

Aanbieders citytrip Rome
  • Bezienswaardigheden Rome TGV-Europa

    Doe uzelf een voordelig zomerse citytrip naar Rome cadeau via TGV-Europa

    Meer informatie

  • Bezienswaardigheden Rome Sunjets

    Bij sunjets vind u gemakkelijk en snel een citytrip naar rome

    Meer informatie

U kunt uw citytrip Rome het beste beginnen in hartje stad in de wijk Campitelli waar u de overblijfselen van het machtige Romeinse Rijk kunt bewonderen, waaronder het Capitool en het Forum Romanum. Aangrenzend aan deze wijk ligt ook het befaamde Colosseum. Ook een bezoekje aan de Palatijn is een aanrader. Een andere belangrijke plek is Vaticaanstad. Wat veel mensen niet weten is dat Vaticaanstad eigenlijk een onafhankelijk land is dat in de stad Rome ligt. Hier vindt u natuurlijk top bezienswaardigheden als de Sint-Pieter en het Sint-Pietersplein.

Het moderne centrum van de stad ligt in de wijk Campo Marzio. In deze levendige wijk vindt u onder andere de populaire Spaanse Trappen en bekende winkelstraten. Maar slenter ook eens door de sfeervolle wijk Parione met het schitterende Piazza Navona. Of wat dacht u van de wijk Trevi, die wereldberoemd is geworden om zijn fantastische Trevi Fontein? Maar ook net buiten het drukke centrum is het genieten in Rome, onder andere bij Villa Borghese. Lees hier meer over de mooiste bezienswaardigheden in Rome, die u niet mag missen tijdens uw citytrip.

Het Capitool Rome

Rome is gebouwd op zeven heuvels, één van deze heuvels is het Capitool. Deze heuvel deed ten tijde van het Romeinse Rijk dienst als centrum van de stad. De top van de heuvel werd gesierd door de belangrijkste tempel van Rome in die tijd. Deze tempel was gebouwd ter ere van de goden Jupiter Optimus Maximus, zijn vrouw Juno en dochter Minerva. Naast deze tempel stonden er nog verschillende andere heiligdommen op deze heuvel, gewijd aan verschillende goden. Het Capitool zoals we dat vandaag de dag kunnen bewonderen, stamt echter uit een latere periode. De vormgeving dateert uit de 16e eeuw en is voornamelijk ontworpen door Michelangelo. Wie het Capitool wil bezoeken, neemt de legendarische trap de Cordonata. Boven aan deze trap wordt u verwelkomd door de prachtige beeldhouwwerken van Castor en Pollux. Voor u ligt nu het Piazza del Campidoglio, dat omzoomd wordt door drie gebouwen; het Palazzo Senatorio, het Palazzo Nuovo en het Palazzo dei Conservatori. In de laatste twee huizen de Capitolijnse musea. Verder staat midden op het plein nog een indrukwekkend stambeeld van keizer Marcus Aurelius.

Forum Romanum in Rome

Het hart van het machtige Romeinse Rijk klopte op deze plek, het Forum Romanum. Hier speelde het bestuurlijke, economische en sociale leven zich af. Op deze indrukwekkende plek van grote historische betekenis treft u vele ruïnes aan, waarachter een boeiende geschiedenis schuilt. Belangrijke monumenten die u tegenkomt, zijn; het Huis van de Vestaalse Maagden, de Tempel van Castor en Pollux, de Boog van Septimus Severus en de Basilica Aemilia.

Colosseum Rome

Het is ondenkbaar om tijdens een citytrip Rome geen bezoek te brengen aan het Colosseum. Dit prachtige amfitheater is wereldwijd een waar symbool voor Rome. Keizer Vespasianus gaf in de 1ste eeuw n. Chr. het bevel voor de bouw van het Colosseum. Er wordt gezegd dat bij de opening van het Colosseum er gedurende 100 dagen gevechten plaatsvonden. Er vonden allerlei soorten gevechten plaats, zoals gevechten tussen twee gladiatoren, gevechten tussen verschillende soorten wilde dieren en gevechten tussen gladiatoren en wilde dieren. De gevechten gingen op leven en dood.

Palatijn Rome

De Palatijn behoort tot één van de zeven heuvels waarop Rome gebouwd is en zou als eerste bewoond zijn. De Palatijn wordt niet voor niets een legendarische plek genoemd, Romulus zou namelijk op de Palatijn Rome gesticht hebben. Boven op de heuvel vindt u een archeologisch park met diverse archeologische bezienswaardigheden, die verspreid liggen door het groene landschap met prachtige lommerrijke plekjes om even op adem te komen tijdens uw ontdekkingstocht door Rome. U zult begrijpen waarom Romeinse keizers en vooraanstaande Romeinen, als de filosoof en politicus Cicero en de dichter Catullus, voor dit plekje kozen om hun luxe villa´s en paleizen te bouwen. De Palatijn staat daarom ook wel bekend als de paleisheuvel. Neem vooral eens een kijkje bij de Hutten van Romulus, het Domus Flavia, het Domus Augustana en het Huis van Livia.

Pantheon Rome

Het Pantheon behoort tot de mooiste bezienswaardigheden van Rome. Vergeet daarom tijdens uw citytrip niet om een bezoek te brengen aan dit indrukwekkende bouwwerk. Wist u dat het Pantheon het grootste gebouw is uit de Romeinse tijd, dat het langste bewaard is gebleven? Dit maakt het Pantheon helemaal een unieke bezienswaardigheid in Rome. Het Pantheon werd omstreeks 25 v. Chr. door Marcus Agrippa gebouwd. Maar het Pantheon, zoals we het vandaag kennen, werd in 125 n. Chr. gebouwd in opdracht van Keizer Hadrianus. Het Pantheon staat vooral bekend om zijn imposante koepel met een doorsnee van 43 meter. De beroemde ronde opening in het midden van de koepel wordt de ´oculus´ genoemd.

Piazza Navona Rome

Dit plein is één van de meest romantische pleinen van Rome. Het is hier overdag en s´avonds heerlijk vertoeven. Rondom het plein liggen diverse charmante cafeetjes met gezellige terrasjes. De langwerpige vorm van het Piazza Navona wijst nog op het feit dat hier in de Romeinse tijd een stadion voor paardenrennen en atletiek heeft gelegen. Waar ooit tribunes waren, staan nu statige huizen en paleizen uit de 17e eeuw. Vooral Paus Innocentius X heeft zijn stempel gedrukt op dit plein met de bouw van een paleis, de kerk Sant´Agnese in Agone en de Fontana dei Quattro Fiumi naar ontwerp van Bernini. De fontein beeld de vier rivieren de Nijl, de Rio de la Plata, de Ganges en de Donau uit. Verder wordt het Piazza Navona ook nog gesierd door twee andere fonteinen, de Fontana del Moro en de Fontana del Nettuno.

Trevi Fontein Rome

De Trevi Fontein is de ´fontein der fonteinen´. Deze fontein straalt zoveel pracht uit dat iedereen ervan onder de indruk raakt. Het is dan ook niet vreemd dat de Trevi Fontein al verschillende keren dienst heeft gedaan als filmset. De Trevi Fontein werd ontworpen door Bernini en werd vervolgens 50 jaar later in 1762 door Nicola Salvi gebouwd. In het midden van de fontein ziet u Neptunus op zijn strijdwagen, die getrokken wordt door gevleugelde paarden.

Monument voor Victor Emanuel in Rome

Tijdens uw citytrip in Rome zal uw aandacht ongetwijfeld getrokken worden door een kolosaal wit paleis midden in de stad aan het Piazza Venezia. Dit is het Monument voor Victor Emanuel, aan wie de eer ten deel viel om als eerste koning te regeren over het verenigd Italië. Het gebouw werd voltooid in 1911.

Sint-Pietersplein Rome

Het Sint-Pietersplein is één van die plekken in Rome, die niet mag ontbreken op uw lijstje ´must sees´. Het Sint-Pietersplein strekt zich uit voor de indrukwekkende Sint-Pietersbasiliek. Het plein werd in 1667 aangelegd naar ontwerp van de vermaarde architect Bernini. Karakteristiek zijn de zuilengalerijen rond het plein en de obelisk op het midden van het plein, die oorspronkelijk afkomstig is uit Egypte en in 37. n. Chr. naar Rome werd vervoerd. Menigeen heeft op de televisie de Paus hier al eens vanaf zijn balkon het publiek zien toespreken, maar het is wel heel bijzonder als u dit ook eens zelf ter plekke mee kan maken. De toespraken van de Paus vinden plaats op iedere zondag en op katholieke feestdagen.

Sint-Pietersbasiliek Rome

De Sint-Pietersbasiliek is het centrum van het katholieke geloof. Jaarlijks wordt de Sint-Pieter bezocht door ontelbare bedevaartgangers en toeristen. De bouw van deze indrukwekkende basiliek vond plaats tussen 1505 en 1626. Op deze plek werd de apostel Petrus, die tevens de eerste paus was, gekruisigd. Zijn graf vindt u in de Sint-Pieter onder het altaar. Verder wekt vooral de 136,5 meter hoge koepel van de Sint-Pieter veel ontzag op. Het ontwerp is van de vermaarde kunstenaar Michelangelo. In de Sint-Pieter kunt u onder andere het beeldhouwwerk Pièta van Michelangelo bewonderen, een bronzen beeld van Petrus en verschillende graven van pausen.

Piazza di Spagna en de Spaanse trappen in Rome

Zoekt u een mooie plek in Rome om de sfeer van het leven in de stad te proeven, ga dan naar Piazza di Spagna en de Spaanse trappen. Op dit plein en op de trappen die naar de Franse kerk Trinita dei Monti leiden, komen iedere dag veel mensen samen, zowel de lokale bevolking als de toeristen gebruiken het als ontmoetingsplek. De trappen zijn altijd gevuld met mensen die hier neerstrijken om even te buurten of om bij te komen van een verkenningstocht door Rome. De naam van het plein en de trappen is ontleend aan het paleis van de Spaanse ambassadeur van het Vaticaan, dat in de 17e eeuw aan dit plein was gelegen.

Santa Maria in Trastevere

De Santa Maria in Trastevere behoort tot de oudste kerken van Rome en dateert uit het jaar 220 n. Chr. Er wordt gezegd dat er in 30 n. Chr. olie uit de grond tevoorschijn kwam op de plek waar nu het altaar staat. Dit wonder werd door de joden die hier toen woonden, gezien als een bericht van de Messias. Belangrijke bezienswaardigheden in de kerk zijn de 12e eeuwse mozaïeken in de apsis en de mozaïeken op de triomfboog, die taferelen uit het leven van Maria uitbeelden.

Santa Maria Maggiore Rome

De rooms-katholieke basiliek Santa Maria Maggiore dateert uit 431 en werd opgericht door Paus Sixtus III ter nagedachtenis van het concilie van Efeze dat jaar, waarbij men overeenkwam dat Maria de moeder was van Jezus als mens en als God en daarom Moeder Gods genoemd mocht worden. Bewonder tijdens een bezoek aan de Santa Maria Maggiore vooral het indrukwekkende in renaissancestijl vervaardigde cassettenplafond, de 13e eeuwse mozaïeken van Jacopo Torriti in de apsis, de middeleeuwse campanile, de Bethlehemcrypte en de graven van bekende personen, zoals het graf van Kardinaal Rodriguez, de heilige Hiëronymus, de architect Bernini en verschillende pausen.

Villa Borghese Rome

Bij Villa Borghese treft u een prachtig park aan met schitterende tuinen, fonteinen, beeldhouwwerken, tempels en zelfs een dierentuin. Dit is de ideale plek om tijdens uw citytrip Rome even aan de drukte te ontsnappen en heerlijk te genieten van de rust en het groen dat Villa Borghese u te bieden heeft. Maar ook voor het genieten van kunst en cultuur bent u hier op het juiste adres. In het park treft u namelijk ook diverse musea, waaronder de Galleria Borghese in de oude Villa Borghese Pinciana. U treft hier een indrukwekkende collectie aan renaissance kunst. Villa Borghese en het bijbehorende park werden in 1605 ontworpen door kardinaal Scipione Borghese, de neef van Paus Paulus V.

Zoek en Boek

1 Selecteer uw bestemming