Citytrips.net
Bezienswaardigheden Praag

Bezienswaardigheden Praag

Overal in Praag komt u prachtige bezienswaardigheden tegen. Tekenend voor de stad is vooral ook de rivier de Moldau, die dwars door het centrum stroomt. Aan de oever van de rivier in het hart van de stad vindt u de mooiste bezienswaardigheden. Hier ligt onder andere het historisch centrum, de Staré Město (Oude Stad), met zijn indrukwekkende Karelsbrug, het Oude Stadsplein en de bekende Astronomische klok.

Aanbieders citytrip Praag
  • Bezienswaardigheden Praag TGV-Europa

    Doe uzelf een voordelig zomerse citytrip naar Praag cadeau via TGV-Europa

    Meer informatie

  • Bezienswaardigheden Praag Weekendjeweg

    citytrip naar Praag kunt u snel en goedkoop op www.weekendjeweg.be boeken.

    Meer informatie

De andere grote publiekstrekkers van de stad vindt u in de burchtwijk Hradčany, hooggelegen op een heuvel ten westen van de Moldau. Hier treft u de Praagse Burcht, de Sint-Vituskathedraal, het Gouden Straatje en het Hradčanyplein aan. Dit zijn toppers die u tijdens uw citytrip Praag absoluut niet mag overslaan. Populair onder de citytrippers in Praag is ook de wijk Vyšehrad. Dit was een oude vestingstad waar u vandaag de dag de resten van de oude burcht kunt bewonderen. Verder kunt u in Praag ook volop genieten van de aanblik van prachtige Praagse herenhuizen, sfeervolle straatjes en historische pleinen, zoals bijvoorbeeld het Wenceslasplein. De stad ademt een bijzondere sfeer uit die u direct zal overweldigen. Wilt u even op adem komen van al het moois? Dan liggen er prachtige parken en tuinen voor u klaar, zoals de Burchttuinen van de Praagse Burcht en de tuinen van de Vyšehrad Burcht.

Praag heeft al de harten van vele citytrippers gestolen. Mag Praag ook u betoveren? Neem hier alvast een voorproefje van wat u te wachten staat in Praag.

Praagse Burcht

De Praagse Burcht kan gezien worden als het hart van Tsjechië. Vele koningen hebben vanuit deze burcht het land bestuurd. Tegenwoordig is de Praagse Burcht de zetel van de president van Tsjechië. Wist u trouwens dat de Praagse Burcht met zijn 7,5 hectare de grootste burcht ter wereld is? Daar moet u zeker een keer geweest zijn! De Praagse burcht werd in 880 gebouwd in opdracht van Borovoj, één van de oude vorsten van Bohemen. De Praagse Burcht ligt op een heuvel in de wijk Hradčany, een populaire wijk in Praag om te wonen en te werken. Het moderne Praagse leven smelt hier op unieke wijze samen met de historische sfeer van de burcht. De Praagse Burcht herbergt een aantal fantastische bezienswaardigheden, zoals het Burchtplein, de Sint-Vituskathedraal, het Gouden Straatje en de Burchttuinen. U kunt hier tijdens uw citytrip Praag urenlang genieten van heel veel moois.

Burchtplein Praag

Wanneer u via de hoofdingang de Praagse Burcht betreedt, stapt u het Burchtplein op. Bijzonder zijn vooral de traditionele wachters bij de poort, die nog een authentiek uniform dragen. U kunt hier elk uur de wisseling van de wacht bijwonen, maar het is vooral een aanrader om de wisseling van de wacht om 12:00 te bewonderen, dan wordt er helemaal een indrukwekkende show van gemaakt. Verder liggen aan het Burchtplein enkele historische gebouwen, waaronder het Schwarzenberg Paleis met het Militair Historisch Museum en het Thun-Hohenstein Paleis waarin het Ministerie van Buitenlandse Zaken huist.

Sint-Vituskathedraal Praag

De Sint-Vituskathedraal is een machtig bouwwerk. Karel IV gaf in 1344 de opdracht tot de bouw van deze kathedraal, maar deze werd pas eeuwen later voltooid. In 1929 was de Sint-Vituskathedraal pas echt af. Karakteristiek aan de Sint-Vituskathedraal zijn de hoge smalle torens die al van ver te zien zijn. Bewonderenswaardig aan de Sint-Vituskathedraal zijn behalve de vele torens vooral ook de schitterende glas-in-lood ramen van Alfons Mucha, de paalgraven en de grafmonumenten van diverse Praagse koningen als Karel IV en Wenceslas.

Gouden Straatje in Praag

Wie heeft er nog nooit van het Gouden Straatje in Praag gehoord? Het Gouden Straatje behoort tot de ware topattracties van Praag. Het sprookjesachtige karakter van dit smalle steegje spreekt vele citytrippers aan. Het Gouden Straatje vindt u in de Praagse Burcht. Over de herkomst van de naam van dit wereldberoemde steegje doen verschillende verhalen de ronde. Eén van die verhalen vertelt dat de 11 huisjes in het Gouden Straatje gebouwd zijn voor de bedienden van de koning, onder andere voor enkele goudsmeden. Een ander verhaal vertelt dat keizer Rudolf II een alchemist was en in dit steegje goud probeerde te maken. Eén van de bijzondere trekpleisters in dit steegje is het huis op nummer 22. Hier woonde tussen 1916 en 1917 de beroemde schrijver Franz Kafka.

Burchttuinen in Praag

Voor een mooi uitzicht over de Praagse Burcht begeeft u zich naar de Burchttuinen. De Praagse Burcht wordt omgeven door luisterrijke tuinen, waar u heerlijk doorheen kunt wandelen. Geniet van de mooi aangelegde tuinen vol prachtige bloemen, planten en fonteinen. Het is ook de aangewezen plek om tijdens uw citytrip Praag even uit te rusten in een mooie, groene omgeving.

Karelsbrug in Praag

Wie aan Praag denkt, denkt vast ook meteen aan de Karelsbrug over de Moldau in het hart van Praag tussen de Staré Město (Oude Stad) en de Malá Strana (Kleine Zijde). Deze fascinerende brug behoort tot de bekendste bezienswaardigheden van Praag. Op 9 juli 1357 werd in opdracht van Karel IV begonnen aan de bouw van de Karelsbrug. De naam ´Karelsbrug´ stamt echter pas uit 1870, voorheen heette de brug `De Stenen Brug´. De Karelsbrug is 516 meter lang en 9,5 meter breed. De brug wordt versierd door drie torens en er zijn wel 30 stambeelden te bewonderen op de brug.

Het Oude Stadsplein van Praag

Het Oude Stadsplein ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in de Staré Město (de Oude Stad). Tijdens uw citytrip door Praag zult u hier ongetwijfeld langskomen, wanneer u op ontdekkingstocht gaat door het centrum van stad. Dit historische plein uit de 12e eeuw is van ongekende schoonheid, onder andere door de aanwezigheid van de Sint-Nicolaaskerk, de Tynkerk en de Astronomische klok aan de gevel van het Oude Raadhuis. Het Oude Stadsplein is de geschiedenisboeken ingegaan als de plek waar in 1621 vele Boheemse prinsen zijn onthoofd, waar in 1948 de communisten de macht overnamen en waar in 1989 een groot feest losbarstte na de val van het communisme.

Astronomische klok Praag

Voor de Astronomische klok, die aan de gevel van het Oude Raadhuis prijkt op het Oude Stadsplein, zult u altijd vele toeristen aantreffen. Iedereen wil dit prachtige uurwerk uit de 15e eeuw wel even bezichtigen tijdens een citytrip Praag. Ieder heel uur als de klok slaat, kunt u allerlei bewegende figuren bewonderen. Zo gaan er onder andere twee raampjes open waaruit de 12 apostelen tevoorschijn komen.

Vyšehrad Burcht Praag

Ga ook eens een kijkje nemen bij de Vyšehrad Burcht, die ook wel bekend staat onder de naam de Hoge Burcht. Deze bijnaam heeft de burcht gekregen, omdat hij hoog boven de rivier de Moldau uitstak. De Vyšehrad Burcht ligt op de oostelijke oever van de Moldau en dateert uit de 11e eeuw, toen Vratislav II de opdracht gaf tot de bouw van een kasteel op deze plek. De oude burcht is grotendeels vernietigd, wel kunt u nog de muren en de stadspoorten, een kapel en een kerk bewonderen. Een echte aanrader is een bezoekje aan de tuinen van de Vyšehrad Burcht, hier vindt u fraaie beeldhouwwerken.

Wenceslasplein Praag

Het Wenceslasplein mag zeker niet ontbreken in het rijtje met de belangrijkste bezienswaardigheden in Praag. Het Wenceslasplein is namelijk met zijn 750 meter lang en zijn 69 meter breed het grootste plein van de Tsjechische hoofdstad. Het plein kwam wereldwijd in het nieuws toen in 1969 de student Jan Palach uit protest tegen het communisme zichzelf in brand zette en overleed. Toen in 1989 het communisme ten val kwam, was dit de plek waar volop gefeest werd. Tegenwoordig is het Wenceslasplein een levendig plein waar van alles te beleven valt. Bekijk bijvoorbeeld eens het Wenceslasmonument of bezoek het Nationaal Museum dat aan dit plein gelegen is. Op zoek naar de ideale plek om te winkelen of om uit te gaan? Ook dan bent u hier op het juiste adres.

Strahovklooster Praag

Een indrukwekkende bezienswaardigheid in Praag is het Strahovklooster uit 1140. Het is een wonder dat dit klooster er nog staat, het werd namelijk al tig keer aangevallen. Vanaf de 17e eeuw is hier een indrukwekkende bibliotheek gevestigd, een echte ´must see´ voor de literatuurliefhebber. U vindt hier namelijk een collectie van wel ruim 130.000 boeken, waaronder Bijbels in alle talen. Bijzonder zijn verder ook de prachtige fresco´s op de plafonds en u zult ongetwijfeld onder de indruk zijn van de schitterende theologiezaal en de filosofiezaal.

Dansende Huis Praag

Praag mag dan wel voornamelijk bekend staan om zijn historische gebouwen, liefhebbers van moderne architectuur zullen verbaasd staan te kijken bij het zien van het Dansende Huis. Dit kantoorgebouw in deconstructivistische stijl uit 1996 is wel heel bijzonder om te zien. Het gebouw wordt het Dansende Huis genoemd, omdat het net lijkt op twee dansers. Oorspronkelijk werd het gebouw zelfs vernoemd naar het danspaar Fred Astaire en Ginger Rogers. De architecten van het Dansende Huis zijn Vlado Milunić en Frank Gehry.

Petřín Toren Praag

De Petřín Toren doet op het eerste gezicht denken aan de Eiffeltoren. Alleen is de Petřín Toren maar 60 meter hoog, in tegenstelling tot de Eiffeltoren die maar liefst 317 meter hoog is. Wel staat de Petřín Toren op een heuvel, de Petřín heuvel, hierdoor is de toren uitermate geschikt als uitkijktoren. Veel toeristen beklimmen de toren om van het mooie uitzicht over de stad te genieten. De Petřín Toren dateert uit 1891 en werd gebouwd als observatietoren en zendmast.

Zoek en Boek

1 Selecteer uw bestemming